Att köpa katt
Funderar du på att skaffa dig en egen katt inom våra raser? Gratulerar! Du har just tagit första steget mot ett härligt, kattligt liv! Att äga en siames, oriental, balines berikar sannerligen ens liv, och gör det både mer fartfyllt och fullt av gos och mys.
Det är några saker du behöver fundera på när du ska skaffa dig en orientalisk katt. Till att börja med, vill vi uppmana dig att blunda. Blunda? Jo, faktiskt! Det är väldigt lätt att fastna på uppfödarhemsidor och titta på bilder på bedårande söta kattungar, och plötsligt bara sitta där med en kattunge i knät utan att du tänkt efter. Det är bättre att försöka hålla huvudet kallt, och göra ordentlig research så du kan göra välinformerat köp.
Uppfödare
En seriös uppfödare av orientaliska katter är ansluten till ett kattförbund. I Sverige finns främst tre förbund: SVERAK/Fifé, WCF och TICA. SVERAK med dess lokalklubbar är det till medlemmar största förbundet, och anslutet till FIFE (Fédération Internationale Féline d’Europe). WCF, World Cat Federation, är det förbund som är näst störst i Sverige och består av flera klubbar. TICA (The International Cat Association) finns i Sverige sedan 2010 i form av klubben Sweeticats. Vilket av förbunden en uppfödare är ansluten till är en smaksak, varje förbund har sina fördelar och starka sidor. Uppfödare som är anslutna till ett förbund förbinder sig också att följa förbundets regler.
Varje uppfödare bör kunna visa upp stamtavla och vaccinationsintyg för samtliga sina katter. Hen bör även kunna visa upp ett intyg på att denne är ansluten till ett av ovan nämnda förbund. De allra flesta uppfödare har också ett stamnamn, vilket är ett prefix med vilket deras kattungar registreras.
Du kan hitta uppfödare anslutna till Siames- och Orientalgruppen på vår uppfödarsida.
Kattungen
Enligt jordbruksverkets föreskrifter får inga kattungar lämna sin mamma tidigare än vid 14 veckors ålder. Många uppfödare vill att deras kattungar ska vara ännu litet äldre än så, för att kattungarna skall få gott om tid att växa på sig. Kattungarna får inte heller skiljas från mamman annat än ytterst temporärt under uppväxten. Du bör alltså kunna hälsa på såväl mamma som kattungar när du besöker uppfödaren. Kontrollera att kattungen verkar frisk, inte är mager, att ögonen är torra och klara och att den inte är smutsig i rumpan. Du skall kunna hantera kattungen, även om det är naturligt att den är lite blyg (men inte rädd!), busig eller sprattlig när den träffar en ny människa.
Hälsa
Ingen uppfödare kan garantera att dess katter alltid kommer vara friska. Dock skall kattungen alltid åtföljas av ett veterinärintyg, som inte skall vara äldre än 7 dagar. Kattungen bör även vara vaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva, som är allvarliga sjukdomar som kan drabba kattungar hårt.
Enligt jordbruksverkets föreskrifter får man inte avla på katter som har sjukdomar eller funktionshinder som kan nedärvas till avkomman. En sjukdom som drabbat de orientaliska katterna, är PRA – Progressiv Retinal Atrofi. I Sverige får man avla på katter som har ett anlag för PRA, och således endast bär på sjukdomen men inte kan utveckla den. En bärare måste då paras med en katt som är fri, så avkommorna blir bärare eller helt fria från anlaget. Din kattunges uppfödare skall kunna visa upp DNA-intyg att kattungens föräldrar antingen är fria från PRA-anlaget – eller att en av dem är fri, och den andre bärare. Du kan läsa mer om PRA här.
Det finns även fler sjukdomar som kan drabba orientaliska katter. Fråga uppfödaren av ”din” kattunge noggrant om föräldrarna varit sjuka, en seriös uppfödare svarar ärligt på den typen av frågor. Se till att skaffa en veterinärvårdsförsäkring för din kattunge så fort du fått hem den, så eventuella framtida veterinärbesök inte behöver drabba din plånbok lika hårt. Veterinärvårdsförsäkringar täcker dock inte alla hälsoproblem som en katt kan drabbas av, därför är det klokt att ha en ekonomisk buffert om något skulle gå på tok. En operation kan exempelvis kosta tiotusentals kronor. Det finns många försäkringsbolag som försäkrar katter i Sverige – några av dem är exempelvis Agria, Folksam, If, Hedvig och Sveland.
Läs gärna mer om sjukdomar hos katt hos SVA – Svensk Veterinärmedicinsk Anstalt.
Att bli kattägare
Det är en ganska stor omställning att bli kattägare. Till att börja med blir det mysigare att vara hemma, när en elegant, vacker liten kompis ber om uppmärksamhet, lek och gosstunder. Samtidigt skall man vara medveten om att en orientalisk katt har ett mycket stort behov av sällskap, och inte bör lämnas ensam någon längre stund. Om man inte är hemma väldigt mycket, eller kanske har en sällskaplig hund i lämplig storlek, bör katten få sällskap i form av en kattkompis. I ärlighetens namn trivs orientaliska katter allra bäst med en likasinnad kompis – allra helst av samma ras – men det kan också gå bra med en katt av annan ras eller en huskatt.
Det är bra att vara beredd på att det är en aktiv katt du får hem. En katt som inte bara vill ligga och sova i soffan, utan som även vill göra race över soffor och fåtöljer, som elegant hoppar upp på bänkar och bord och kanske även gillar att balansera på ovansidan av en innerdörr. Detta är de orientaliska katternas natur, de är aktiva katter och skall så vara! Det är bättre att ”kattsäkra” blommor och prydnadsföremål med en rejäl klutt häftmassa (jo, det funkar!), än att tro att man skall kunna uppfostra sina katter att aldrig hoppa upp på föremål och möbler. De är dessutom pratiga katter, som gärna ”pratar” med sin ägare med sin hesa, karaktäristiska röst. En orientalisk katt är en härlig personlighet, som inte lämnar någon oberörd!