Att ställa ut sin katt är både roligt och intressant för dig som kattägare. Du lär dig mer om hur just Din katts ras ser ut, och får en bedömning på hur väl din katt svarar mot rasstandarden.

Kattutställningar anordnas inom olika kattförbund, såsom SVERAK, WCF mfl. Det är enskilda kattklubbar inom de båda förbunden som arrangerar utställningar, och för att du ska kunna ställa ut din katt krävs att du är medlem i en kattklubb. På samma gång får du tillgång till många erfarna kattmänniskors kunnande, såväl som klubbens gemenskap och övriga aktiviteter. Man kan antingen gå med i en kattklubb vars huvudsäte ligger nära ens bostadsort geografiskt, eller gå med i en klubb som har en särskild kattras som intresseområde.

Krav inför utställning
För att du ska få ställa ut din katt måste den vara minst 4 månader gammal. Om den är äldre än 10 månader gammal skall den dessutom vara ID-märkt. Den skall också vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Om du har en raskatt måste katten vara registrerad i ett kattförbund och inneha stamtavla.

Anmäla till utställning
Du hittar vilka utställningar som anordnas på exempelvis SVERAKS webbsida, hos CFA eller WCF. Det är viktigt att du undersöker vad som krävs för att ställa ut hos respektive förbund. Du skickar in en skriftlig anmälan, och betalar anmälningsavgiften till arrangerande klubb som skickar ut en bekräftelse till dig en eller ett par veckor innan utställningen.

Skönhetsfel
Det finns vissa skönhetsfel som gör att en katt inte kan ställas ut med gott resultat. Om du har tänkt dig en utställningskarriär för din blivande katt måste du se till att den inte har några fel som gör att ni aldrig kommer att kunna få bra resultat på någon utställning.

Relativt vanliga fel som inte accepteras på utställning är:
– Svansdefekt (gäller ej kastrater)
– Över eller underbett överstigande 2 mm
– Tendens att skela
– Magra eller överviktiga katter
– Navelbråck eller fast sternumkrok (accepteras hos kastrerater)
– Onormal testikelstatus (om katten saknar någon testikel)
– Dövhet hos vita katter (en vit katt måste ha intyg på att den är hörande)


Förberedelser

Innan utställningen måste du se till att du och katten har med er det ni behöver för att få en trevlig utställningsdag. Du måste också se till att din katt är i utställningskondition:

  • Katten kan behöva badas inför utställningen för att vara fräsch i pälsen och lukta gott. Detta är viktigare om du har en långhårig katt, tex en balines – men även korthåriga katter som siameser och orientaler kan också behöva ett bad. Använd ett kattschampo för mjuka, silkiga pälsar.
  • Kattens klor skall vara nyklippta, så att det går lättare för domare och assistenter att hantera katten och risken att någon ska rivas är mindre.
  • Se till så kattens ögon och öron är rena och fina utan ”klegg”.
  • Du måste ha med dig kattens stamtavla och vaccinationsintyg, och dessutom bekräftelsen som du fick på att du kommit med på utställningen.
Du behöver även viss utrustning på själva utställningen:
  • En transportbur är ett måste för att kunna transportera katten till och från utställningen på ett säkert sätt.
  • Mat- och vattenskålar är ett måste. Köp gärna sådana som går att hänga upp på buren. Praktiskt och bra. Glöm inte att ta med kattmat!
  • Din katt behöver också ha en liten kattlåda i sin utställningsbur. Ofta finns det kattsand att få på utställningarna (står oftast i bekräftelsen), men ta med egen för säkerhets skull.
  • Ta med en kattbädd som katten kan krypa ner i mellan bedömningarna. Att vara på utställning kan vara lite läskigt för en ovan katt, och det kan vara skönt för katten att krypa ner i sin bädd när den känner sig trött eller bara vill gömma sig.
  • Det är alltid bra att ha med en ihopfällbar stol. På många utställningar finns inte tillräckligt med stolar och det är jobbigt att stå den mesta tiden i två dagar. Tänk dock på att inte blockera burarna med din stol och utrustning!
  • Mat till husse/matte finns det på de flesta utställningar, men utbudet kan vara varierat. Det kan därför vara bra att ta med både mat och dricka för säkerhets skull, särskilt om du har allergier. Vissa utställningar har bara en korvkiosk medan andra har riktig mat, man kan aldrig vara säker. Du kan naturligtvis ringa utställningsklubben och fråga hur de har det på matfronten.

Burskynke
Denna utrustning är så pass viktig att den får ett eget stycke. Din katt kommer att sitta i en bur av flera burar i rader på utställningen. För att ge din katt lite trygghet och avskiljdhet behöver du ett burskynke som du hänger runt burens sidor. Du kan själv lätt sy ett burskynke. På vissa utställningar kan man ta med en egen portabel utställningsbur, men det är vanligast att man har med ett burskynke.

Om du ska ställa på en SVERAK-utställning så är måtten på burarna följande:
Bredd: 75 cm
Djup 60 cm
Höjd 60 cm

Du behöver alltså en tygstycke som är 75cm bred och 60cm hög (bakstycket) samt två stycken som är 60cm x 60cm (sidostycken). Enklast kan vara att sy en enda lång gardin som täcker samtliga sidor, den skall då vara 195-200 cm lång och 60 cm hög.

Tänk också på att det kan vara trevligt att sy ett tygstycke som täcker taket på buren. Välj en färg på burskynket som passar och framhäver din katts färger – men tänk på att många utställningslokaler har lite dåligt ljus, så välj en ljus färg så det inte blir för mörkt i buren. Detta gäller framförallt ”taket” på buren.

Burgolvet är gjort av metall, och är både kallt och obekvämt för en katt att sitta på. Ordna till ett underlag, gärna med samma eller matchande färg som burskynket. Du kan sy ett fodral i rätt storlek (75×60 cm) och vika en filt som du lägger i fodralet.

För att kunna hänga upp burskynket i buren kan man göra en kanal i övre änden och använda en gardinspiral med krokar i båda ändar för att lätt kunna sätta upp det snyggt. Måtten på spiralen anpassar du efter burmåtten men gör dem en aning kortare. Du kan också sy fast band i överkanten på tygstyckena för att knyta fast den – men se då till att göra dem tillräckligt långa så att du kan knyta fast dem ordentligt i buren.

Utställningsdagen
Utställningen börjar med att katten veterinärbesiktas. En veterinär tittar på ögon, öron och nos, och känner igenom katten så den är frisk. Då får du även visa upp kattens vaccinationsintyg. Därefter skall du checka in hos funktionärerna, och visa upp den bekräftelse du fått hem innan utställningen som visar att du får delta. Något som kan vara bra att veta är att du inte får gå hem med din katt innan utställningen är slut – och utställningen kan ta en hel dag. Det är inte ovanligt att utställningen är slut kl 17.00 eller 18.00.

Bedömningen
Själva bedömningen av katten går till på lite olika sätt inom de olika kattförbunden. Såhär går bedömningen till i kattförbundet SVERAK:

Katterna är anmälda i olika klasser, dels efter färg och åldersgrupp, men också efter hur välmeriterade de är (om de ställts ut mycket förut och belönats med priser). Två katter med samma kön, åldersgrupp, färg och som är lika meriterade tävlar mot varandra. Domaren gör en bedömning av katten på bordet, och fyller i en bedömningssedel med hur väl domaren anser att katten uppfyller standarden. Ofta pratar domaren med kattens ägare och publiken, och förklarar vad domaren ser för fördelar och nackdelar.

Därefter bedöms katten i jämförelse med den/de katter som tävlar i samma klass och färg, och katterna rangordnas. Har katten uppnått tillräckligt höga poäng i jämförelse med standarden belönas de med ”Excellent”, Excellent 1 till den bästa och 2, 3 och 4 i fallande skala. Är katten vuxen, dvs över 10 månader, så kan den belönas med ett Certifikat – Cert – om den uppnått tillräckliga poäng. Då det bara finns 1 Cert att dela ut i varje klass, är det alltid den katt som bedömts som Ex 1 som får certet.

Certifikaten samlar man på för att få titlar, som Champion, Premier, Internationell Champion och Premier mfl. Du kan läsa mer om vilka titlar det finns här.

Om det finns 3 eller fler fertila katter av samma färg, tar domaren även ut Bäst i Variant – BIV. Där bedöms såväl vuxna katter som juniorer och ungdjur utifrån sin kvalitet, och den bästa belönas med BIV.

När domaren dömt alla katter börjar denne med nomineringen. Nominering innebär att domarens bästa katter får komma tillbaka, bedömas kort igen, då domaren tar ut sina allra bästa katter för dagen som sedan får vara med i panelen – utställningens final. Vid nomineringen väljer domaren ut sin bästa fertila hane, fertila hona, kastrerade hane, kastrerade hona, ungdjur, junior och senior. Dessa får tillägget ”Nom” som i ”nominerad” i sitt resultat från utställningen.

Panelen är kattutställningens final. Där möts domarnas bästa katter inom respektive kategori, och tävlar mot varandra. De domare som dömt aktuell kategori bedömer alla nominerade katter inom kategorin, och får således även se vilka katter de andra domarna valt som sina bästa katter. Domarna röstar sedan på vilken katt som de anser bör vinna hela tävlingen – bli Best in Show! I varje kategori utses en Best in Show fertil hane, fertil hona, kastrerad hane, kastrerad hona, ungdjur, junior och även en Best in Show senior.

Ibland utser man även vilken katt som är allra bäst av alla dessa katter – Best of the Best (BOB) – men det är inte en officiell titel.

Lycka till på utställningarna!